Wychowankowie uzyskali wiedzę, jak śledzić najnowsze trendy hotelarskie i gastronomiczne, prowadzić skuteczny biznes w gastronomii, czy też skutecznie podnosić swoje umiejętności zawodowe. Poznali ofertę produktów i wyposażenia różnych firm współpracujących z branżą gastronomiczno-hotelarską, degustowali różne produkty, dania i napoje oraz uczestniczyli w pokazach kulinarnych, miedzy innymi pokaz przygotowywania drinków z grupy najnowszych trendów światowych Slim i Fit oraz pokaz ICE TEA & HERBS - Jerzy Czapla - Centrum Szkolenia Barmanów. Uczestnicy śledzili również zmagania swoich kolegów w I Podkarpackim Szkolnym Konkursie Kulinarnym nt. Smaki Podkarpacia.
Wychowankowie z klasy drugiej Michał Nowotko i Łukasz Płaza- stanęli do walki o tytuł najlepszej drużyny kucharzy ze szkół gastronomicznych w I Podkarpackim Szkolnym Konkursie Kulinarnym nt. Smaki Podkarpacia. Konkurs przebiegał w dwóch etapach, na początku należało przygotować danie główne w szkole i wysłać zdjęcie do organizatorów konkursu wraz z recepturą złożoną m.in. z ekologicznego kurczaka zagrodowego i regionalnych dodatków: miodu, derenia i czosnku niedźwiedziego. Podczas zmagań przygotowawczych powstawało kilka wersji popisowego dania, jednak wygrała Roladka drobiowa w sosie miodowo-dereniowym z ziemniakami.
Do finału mogło zakwalifikować się jedynie 10 zespołów. Naszemu zespołowi udało się wejść do szczęśliwej 10. W drugim etapie konkursu uczestnicy musieli zaprezentować potrawę na miejscu, bez możliwości kontaktu ze swoim opiekunem. 16 października w Hali G2A w Jasionce nasi uczniowie wykonali 7 porcji dania głównego w 70 minut pod okiem 7 jurorów. W pocie czoła i w ogromnym stresie uczniowie wydali 7 porcji dania na własnych talerzach, przedstawili krótką charakterystykę potrawy i z wielką nadzieją czekali do godziny 16-tej na pozytywny wynik. Opłacało się, naprawdę warto było, bo znaleźliśmy się wśród wyróżnionych. Nagrodzeni uczniowie otrzymali: dyplomy, przyprawy oraz przepaski do kitli. Gratulacje dla Michała i Łukasza!
Elżbieta Żelazko