Dnia 27.04.2021 roku wychowankowie pod czujnym okiem pań wychowawczyń J. Probola oraz J.Otulak oraz pani praktykantki miały okazję przeprowadzić kulinarne zajęcia w ramach projektu „Trzymaj formę”. Temat zajęć dotyczył zdrowego odżywiania. Owocowo-warzywne warsztaty miały na celu uświadomić naszym wychowankom, jak bardzo ważne jest codzienne spożywanie owoców, warzyw, a także, jak łatwo i szybko stworzyć pyszną i zdrową przekąskę z mnóstwem witamin bez dodatku cukru.
Jako pierwsze przygotowaliśmy owocowo-warzywne smoothie oraz koktajle na bazie jogurtu naturalnego lub mleka.
Drugą propozycją była sałatka owocowa zabielona greckim jogurtem, polana sokiem z malin.
Jak to zwykle bywa na zajęciach zorganizowanych dla naszej społeczności internatu, było bardzo wesoło, a chwilami też trochę głośno ;) Niemniej jednak daliśmy radę dotrwać do końca w miłej atmosferze z muzyką w tle i wykonać każde z przewidzianych na ten dzień pyszności witaminowych.
Joanna Probola