Wychowankowie zostali podzieleni na cztery grupy zadaniowe, które odpowiednio miały „wyczarować” kombinacje z owoców, tj. koktajl owocowy, szaszłyki owocowe, jeżyki oraz sałatkę owocową polaną jogurtem naturalnym.
Zanim zaczęła się część główna zajęć, wychowankowie wysłuchali wiersza zachęcającego do spożywania owoców oraz wartości odżywczych w nich zawartych. Chłopcy mieli okazję zapoznać się z piramidą żywienia. Zostały im przedstawione zasady higieny i bezpieczeństwa podczas pracy.
Pod czujnym okiem wychowawców wychowankowie doskonalili technikę krojenia, obierania i dekorowania oraz wykazali się kreatywnością i umiejętnością pracy w zespole.
Na podsumowanie zajęć w miłej atmosferze wychowankowie wraz z wychowawcami delektowali się zdrowymi bombami witaminowymi w postaci jeżyków i szaszłyków owocowych, koktajli wieloowocowych oraz sałatki.
Joanna Probola