Doświadczenia w zakresie prowadzenia zajęć kulinarnych z wychowankami pozwalają stwierdzić, iż radość czerpią nie tylko z uczestnictwa w zajęciach, ale i z konsumowania ich efektów, i to dosłownie.
Zajęcia w wesołej i swobodnej atmosferze odbywają się 2 razy w tygodniu. W czasie trzygodzinnych zajęć uczniowie poprzez zabawę dowiadują wielu ciekawych rzeczy. Rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego oraz zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki tym zajęciom uczniowie się integrują, uczą współpracy i współdziałania. Może w ramach pracy koła odkryją się talenty kulinarne naszych podopiecznych.
Działalność Koła Kulinarnego polegać ma na kształtowaniu odpowiedniego klimatu zajęć, aby wyzwolić w chłopcach autentyczną radość tworzenia. Ciekawe i atrakcyjne formy zajęć dają wychowankom Internatu wiele nowych szans do działań twórczych, w ramach których mogą przetworzyć własną pracę w widoczne i smaczne efekty. Koło Kulinarne stwarza takie możliwości do zaangażowania się w organizacje poczęstunków dla całego Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego. W ostatnim czasie mogliśmy przygotować pyszne oponki na zabawę andrzejkową czy przepyszne uszka do barszczu wigilijnego, a także piernikowe choinki.
Elżbieta Żelazko